Cookies 🍪

Denne side bruger cookies, der kræver samtykke. Lær mere

Dværgmus

Micromys minutus

 • Udbredelse

  Store dele af Europa og det nordlige Asien. Den er almindelig i det meste af Danmark, foruden en række øer.

 • Yngel

  Dværgmusen yngler fra maj-oktober, og kan få flere kuld i løbet af året. Den går drægtig i 17-21 dage, og får derefter et kuld på 3-8 unger. Ungerne fødes i en rede bygget et stykke over jorden i græs eller korn.

 • Fødeemner

  Disse mus æder især plantemateriale som korn, skud, frø, frugter og bær. Den tager også af og til insekter, og hvad den nu ellers kan komme i nærheden af.

 • Status

  Ikke truet

Beskrivelse

Dværgmusen er kendt for at holde til i havremarker, og går derfor også under navnet havremus. At have dværgmus i sine kornmarker, har både fordele og ulemper. De kan være med til at holde mængden af skadelige insekter nede, men til gengæld æder de selv afgrøderne. Den har en vægt på bare 5-11 gr., og er derved Europas mindste gnaver. Den lette vægt gør det muligt for dværgmusen at klatre rundt i strå. Halen og bagbenene bruger den til at holde sig fast med, mens forbenene bruges til at gribe ud efter strå med. Hvis der er et rovdyr i nærheden, forholder dværgmusen sig musestille på et strå, i håb om at rovdyret vil overse den. Kommer rovdyret alligevel for tæt på, så lader musen sig falde til jorden, for hurtigt at kunne løbe væk.