Cookies 🍪

Denne side bruger cookies, der kræver samtykke. Lær mere

Skærup Zoo – meget mere end en samling dyr

I 1993 købte Jens Jørgen og Karina Schou gården Kobbelvang, og i 1998 begyndte de første spadestik til Skærup Mini Zoo, som åbnede i juni 2001. I årenes løb kom der flere og flere sjældne og eksotiske dyr til, og i 2007 ændredes navnet til Skærup Zoo.

Den zoologiske have er bygget op omkring den gamle bondegård og består i dag af mange forskellige dyreanlæg og dejlige naturområder. Det er stadig Jens Jørgen og Karina Schou, der driver parken 100 % privat sammen med én af deres tre sønner, Jonas. Familien gør alt med hjertet og brænder for at bevare den specielle stemning i en mindre zoo.

Skærup Zoo er ikke bare en samling dyr. Vi er med til at sikre bevarelse af truede dyrearter og formidle viden om og forståelse for naturen og de dyr, alle medarbejderne i Skærup Zoo brænder for. Vi gør meget ud af at fortælle om dyrene i børnehøjde, og parken er et ideelt udflugtsmål for hele familien.

Formidling

Formidling handler om at undervise og skabe fascination for dyr og natur. Efter en tur i Skærup Zoo skulle du gerne gå hjem med ny viden, som skaber en større lyst til at passe på og bevare vores fælles natur og dyrerige.

Vi lægger også et stort arbejde i at formidle viden til skoler og institutioner.

Bevarelse

At opretholde en sund bestand af vilde dyr i fangenskab, er vigtigt for mange arters fremtidige eksistens. Derfor er moderne zoologiske haver et vigtigt led i natur og artsbevarelse.

Igennem kontrolleret avlsarbejde af truede dyrearter i zoologiske haver verden over, har zoologiske haver allerede sikret mange arters fortsatte eksistens ved at genudsætte dyr fra fangenskab i naturen, som ellers var uddøde, og flere arter vil følge efter i fremtiden.

Derfor er alle dyr, du ser i Skærup, også født i fangenskab, da moderne zoologiske haver ikke vil belaste de vilde bestande ved at hente dyr fra naturen.

Forskning

Meget af den viden, vi har om dyr, stammer fra dyr i fangenskab. I naturen er mange dyr sky eller svære at finde, og de kan derfor være svære at observere og studere.

Ved at se og opleve dyr i fangenskab har vi lært meget om deres levevis, adfærd og intelligens. Denne viden er nødvendig for at lære, hvordan vi bedst passer på dyrenes artsfæller i naturen.

En oplevelse med dyrene i fokus

Når man holder dyr i fangenskab, påtager man sig et stort ansvar for deres trivsel og velfærd. Derfor passes dyrene i Skærup af fagfolk. Uddannede dyrepassere og personale, som har mange års erfaring med håndtering og pasning af vilde og eksotiske dyr, står for de mange daglige opgaver hos alle vores dyr.

I Skærup Zoo holder vi arter fra mange afkroge af dyreriget, derfor skal vi også tage mange forskellige hensyn hvad angår foder, anlægsindretning og aktivering af dyrene. En opgave som vi tager lige alvorligt, uanset om det drejer sig om mus, aber eller jaguarer.

Vi arbejder konstant på at opdatere og udvide dyrenes anlæg, for eksempel blev jaguaranlægget udvidet i 2019, hvilket giver nye muligheder for aktivering og fodringsmetoder for jaguarerne Carlos og Caro.

Jaguar viser tænder.

Der skal arbejdes for føden

Et liv i fangenskab vil aldrig være det samme som det i naturen, men vores dyrepassere gør alligevel, hvad de kan, for at dyrene ikke skal kunne mærke forskel på et liv i vildmarken og et liv i Skærup Zoo. Derfor bliver de fodret med specialfoder, som opretholder dyrenes sundhed og opfylder deres behov for næringsstoffer, og vi er altid på udkig efter nye muligheder, som kan gøre foderet endnu bedre.

Men selvom maden i Skærup er god, så bliver den ikke serveret på et sølvfad. I naturen bruger dyr nemlig de fleste af deres vågne timer på at skaffe føde. For at dyrene i Skærup ikke skal komme til at kede sig, gør vi derfor vores bedste for, at måltiderne bliver en udfordring, som sørger for, at dyrene bliver holdt beskæftigede og aktiverede i længere tid ad gangen.

Dog er det ikke kun igennem fodringer, at vi aktiverer vores dyr. Ved hjælp af dufte, lyde, uvante objekter, klatreredskaber og meget mere forsøger vi hver dag at stimulere vores dyrs sanser og muskler for at opretholde den bedst mulige velfærd hos vores dyr.