slide1
slide3
img_8008
img_7103
IMG_2042
slide2
slide 16
slide11
slide5
slide13
slide 14
IMG_7815
slide8
slide 15
slide10

Katterovdyr

 

slide6

Altai Los

Udbredelse: Altai bjergene. Sydlige Sibirien og Mongoliet. Dens pels er utrolig tæt og beskytter mod ekstrem kulde. Dens poter er dækket med pels så den ikke så nemt synker ned i sneen.

Antal unger: Lossen er kønsmoden når de for hunnens vedkommen er 1 1/2år og for hannen 2 1/2 år. Hunnen går drægtig i 70 til 80 dage. Der fødes 2-3 killinger. De er som deres forældre plettede. Efter ti uger vænnes killingerne fra og begynder gennem leg at lære at jage deres eget bytte.

Fødeemner: En voksen Los har dagligt behov for 4kg kød. Den foretrækker at jage dyr på størrelse med en hjort, men også små pattedyr som gnavere. Den jager også andre rovdyr som f.eks. ræven.

Andet: Altai Los er en sjælden underart af Europæisk los. I zoologiske haver er der kun registreret Altai Los i Skærup Zoo, Berlin zoo, og 5 Zoo´s i Rusland.


 

 

IMG_6086

Rødlos

Art: Lynx rufus

Udbredelse: Nordamerika, men arten har ca. 13 underarter som strækker sig fra det sydlige Canada til det nordlige Mexico og omfatter dermed størstedelen af USA’s fastland.

Antal unger: Parringen finder oftest sted i februar eller marts, efter en drægtighedsperiode på 60-70 dage fødes 1-4 killinger i et skjul fx en hule.

Fødeemner:  Dens foretrukne bytte er pattedyr, som gnavere fx egern, kanin osv. Men også fugle, fisk og insekter.

Andet: Rødlossen er i naturen ikke truet, men er et sjældent syn i zoo og Skærup zoo er de eneste der kan vise arten frem i Danmark.


 

IMG_1099

 

 

Fiskekat

Udbredelse: Lever i vandområder, herunder sumpområder, idet sydlige og sydøstlige asien.

Antal unger: Efter 63 dages drægtighed fødes 1 – 4 killinger. Killingerne dier til de er halvt år gamle og når de er 10 måneder, er de uafhængige af fprældrene.,

Fødeemner: Fiskekatten lever i tæt bevoksning i Mangroveskovene i nærheden af vand. Den r en god svømmer, som er observeret dykke efter fisk. Tager desuden frøer,slanger,fugle,kalve,geder og hunde.

Andet: Nataktiv. Den er jaget af mennesker for dens kød og pels.

Status liste: A – Stærkt truet i naturen


slide2

 

Jaguar

Udbredelse: Lever i Sydamerika og Centralamerika. Jaguaren er udbredt fra Arizona og ned til det nordlige Argentina, hvor den primært lever i skovområder, men også i mere åbent land dog ikke i bjerge. Jaguarer er både dygtige klatrer og svømmere og lever derfor gerne ved floder og sumpe.

Antal unger: Efter en drægtighed på 93 – 105 dage fødes normalt to til tre unger. Ungerne er kønsmodne når de er cirka tre år

Fødeemner: Jaguaren er ikke kræsen, den spiser stort set alt den kan fange. Hjorte, vildsvin og tapirer er de store byttedyr, men både fisk, skilpadder og kamimaner (sydamerikansk krokodille) ædes. Jaguaren dræber ikke som andre store kattedyr sit bytte ved et bid i struben. Den har det største kæbetryk af alle katterovdyr og dræber i stedet byttet ved at knuse kraniet.

Andet: Jaguarer varierer meget i størrelse. De kan veje fra 45 kilo og helt op til over 150 kilo. Det gør jaguaren til det tredjestørste katterovdyr i verden – kun løve og sibirisk tiger er større. I Skærup Zoo har vi to jaguarer – en plettet hun og en sort han. Kun godt fem procent af jaguarerne bliver sorte. Det formodes, at der er 50.000 vildtlevende jaguarer tilbage.

Mytologisk væsen
Jaguaren har en central plads i syd- og centralamerikansk religion, hvor den forbindes med både ild og vand, og derfor regnes den både som ødelæggende og frugtbarhedsgivende. Mest kendt er nok myten om jaguarmennesket, som stammer fra indianerstammen Olmekerne. Hos Olmekerne var jaguaren og den mytiske menneske-jaguar, forbundet med forestillinger om vand og regn. Senere kulturfolks regnguder er tydeligt inspireret af de olmekiske jaguar-forestillinger.

Status liste: B – Jaguaren er truet i naturen, idet deres levesteder er indskrænket til en tredjedel af det, som de var før i tíden.

 

 


 

slide5

 

Ozelot

Udbredelse: Syd- og Mellemamerika og Mexico

Antal unger: I naturen yngler de en gang hvert andet år. Drægtigheden varer 79-82 dage. I naturen er det meget normalt at der kun fødes en killing. Men kuldstørrelse på op til 4 killinger er set.

Fødeemner: Den jager ganvere, kaniner,frøer, krabber, fugle og fisk. Ozelotten er en god svømmer og har et rigtig godt syn også natsyn.

Andet: Sammenlignet med andre killinger af små katte, vokser ozelot killinger ganske langsomt. De vejer 250g, de åbner øjnene når de er 15 – 18 dage og forlader hulen når de er 3 måneder, men bliver sammen med moderen i op til 2 år. De er meget territoriale og markere deres territorie med urin.