surikat-skaerup-cover-facebook
img_0649

Rundvisninger alle weekender, ferier og hilligdage

carlos-skaerup-zoo
js__5723-2_dxo
img_2989_dxo
js__7375_dxo
img_7103
img_2889_dxo
img_3709_dxo
IMG_2042
slide 15
slide11
slide13
slide 14
IMG_7815

Andre dyr

Klippegrævling

Art: Procavia capensis

Udbredelse: Afrika og mellemøsten

Unger og reproduktion: Klippegrævlinger har en lang drægtighed, sammenlignet med andre pattedyr af samme størrelse. Drægtigheden varer 6-7 måneder. De får 2-4 unger ad gangen.

Andet: Klippegrævlingen snyder med både udseende og navn. Den er ikke en grævling, og heller ikke en gnaver, som man ellers godt kunne tro, når man kigger på den. Faktisk er deres nærmeste nulevende slægtninge elefanter.

På ryggen har klippegrævlingen et lille område med pels af en anden farve. Denne pels dækker over en duftkirtel.

Klippegrævlingen er en dygtig klatrer, og kommer let rundt på sten og stammer. Det skyldes at dens fodsåler består af en masse svedkirtler, som kan trækkes sammen og danne hvad der minder om en sugekop. Derved får den et godt greb.

Status Liste: Ikke truet


 

Lille Tenrek (Børstesvin)

Art: Echinops telfairi

Udbredelse: Madagaskar (Afrika)

Unger og reproduktion: Den er drægtig i 50-55 dage, og kan få 1-10 unger ad gangen.

Andet: En tenrek ligner af udseende meget et pindsvin, og kan endda også rulle sig sammen som en kugle, ligesom pindsvinet kan. På trods af det, så er den ikke i samme familie som pindsvinet. Rent genetisk, så er tenrekker tættere beslægtede med elefanter, end de er med pindsvin. Det kan bl.a. ses ved, at både tenrekker og elefanter først skifter mælketænder som voksne.

Tenrekker adskiller sig fra de fleste andre pattedyr ved at have en såkaldt kloak, som normalt ses hos fugle og krybdyr. Det betyder, at de benytter samme hul til at komme af med både tis og lort.

Status Liste: Ikke truet


 

 

Bennett’s Kænguru (Brunhalset Kænguru)

Art: Macropus rufogriseus

Udbredelse: Det sydøstlige Australien og Tasmanien

Unger og reproduktion: Bennett’s kænguruer bliver kønsmoden når de er 14-19 måneder gamle. Efter at have været drægtig i omkring 30 dage, føder kænguruen en enkelt unge ad gangen, som opholder sig i moderens pung de første 9 måneder af dens liv, hvor den dier og vokser sig stor.

Andet: Bennett’s kænguruen kan nå hastigheder helt op til 60km/timen, og springe op til 6 meter i et spring.

På trods af at Bennett’s kænguruen naturligt lever i Australien, så kan man i dag også finde bestande på andre kontinenter, fordi de bl.a. er stukket af fra zoologiske haver. Man kan bl.a. finde bestande i lande som Storbritannien, Frankrig, Tyskland og på New Zealand.

Status Liste: Ikke Truet


 

 

Darma Kænguru

Art: Macropus eugenii

Udbredelse: Australien

Unger og reproduktion: Darma kænguruen er en ud af bare 2 kænguruarter, som har en fast parringssæon. I naturen vil kænguruerne normalt får unger i en periode mellem slut-januar og marts. Få timer efter fødslen, lader hunnerne sig parre igen. Dette foster vil dog være i en form for dvale, så længe hunnen stadig har ungen til at die. Udviklingen af fosteret begynder derfor først i løbet december.

Andet: Ungen vejer under 1 gram ved fødslen, og opholder sig derefter i moderens pung i 8-9 måneder, indtil den er fuldt udviklet.

Når darma kænguruen får øje på et rovdyr, vil den advare andre kænguruer ved at stampe sin fod mod jorden.

Status Liste: Ikke Truet


 

 

Parma Kænguru

Art: Macropus parma

Udbredelse: Østlige Australien

Unger og reproduktion: Føder en unge efter en drægtighed på 30-32 dage. Som hos andre pungdyr, bliver ungen færdigudviklet i hunnens pung.

Andet: Forlemmerne hos hannen er en smule længere end hos hunnen. På den måde tror man, at hannen bedre kan holde fast på hunnen under parring.

Arten blev først opdaget omkring år 1840, og allerede i slutningen af 1800-tallet troede man arten var uddød. Den blev først genopdaget igen i år 1965.

Status Liste: Næsten Truet


 

 

Rottekænguru

Art: Bettongia penicillata

Udbredelse: Australien

Unger og reproduktion: Drægtig i 21 dage, hvorefter der fødes en enkelt unge, som færdigudvikles temmelig hurtigt i pungen over en periode på cirka 98 dage.

En hun kan få sin første unge, allerede når den er omkring 180 dage gammel

Andet: Før i tiden kunne rottekænguruen findes på omkring 60% af Australiens fastland, men i dag mener man, at bestanden kun er at finde på 1%.

Tilbagegangen skyldes bl.a. at dens levesteder blev fjernet på grund af landbrug, og på grund af udefrakommende rovdyr som f.eks. ræve.

Rottekænguruen er i stand til at samle reddemateriale som græs, grene og blade op med sin hale.

Status Liste: Kritisk Truet


 

img_7394

 

 

 

 

 

 

 

Mishmi Takin

Art: Budorcas taxicolor taxicolor

Udbredelse: Indien, Myanmar og Kina – Områder omkring Himalaya

Unger og reproduktion: Får en unge efter at være drægtig i 200-220 dage.

Andet: Takinen har et specielt udseende, og ser ud til at dele træk med mange forskellige slags klovdyr. I dag betragter man dem som tilhørende gedeantiloper, som er en gruppe af klovdyr, nærtbeslægtede med får og geder.
En takin kan veje op mod 300kg og hornene kan blive 30cm lange.

Status Liste: Truet


 

img_5346 

Muntjak

Art: Muntiacus reevesi

Udbredelse: Asien, bl.a. Kina og Taiwan

Unger og reproduktion: Muntjakker går drægtige i 7 måneder.

Andet: Muntjakken menes at være den ældste af alle hjortearter. Man har kunne spore denne art helt tilbage til for 15 millioner år siden.

Muntjakken er begyndt at dukke op mange steder i den europæiske natur, bl.a. har man fundet den i Jylland. Det er en uønsket art i Europa, da den bl.a. kan gøre stor skade på plantelivet, hvilket kan få store konsekvenser for naturen. Muntjakken formerer sig hurtigt, og er allerede blevet til et stort problem i Storbritannien.

Udover et mindre gevir, har hannerne også store hjørnetænder. 

Status Liste: Ikke truet


 

img_6611 

Axis Hjort

Art: Axis axis

Udbredelse: Centralasien

Unger og reproduktion: Drægtig i 210-225 dage. Normalt får de en unge ad gangen, men tvillinger kan forekomme. Axis hjorten bliver kønsmoden, når den er omkring halvandet år gammel.

Andet: I naturen lever de i flokke, som kan bestå af mere end 100 hjorte af forskelligt køn og alder.

De græsser ofte under træer, hvor der lever hulman aber. Aberne fungerer som hjortenes alarmsystem, da de giver lyd fra sig, hvis et rovdyr som f.eks. en asiatisk vildhund eller en tiger skulle nærme sig.

Når de er på flugt, kan de komme op på en fart på 60-65 kilometer i timen. 

Status Liste: Ikke truet


 

 

Lavlands Anoa 

Art: Bubalus depressicornis

Udbredelse: Indonesien

Unger og reproduktion: Går drægtig i 275-315 dage, og får en kalv ad gangen. Kalven har en mere brunlig og pjusket pels end de voksne dyr.

Andet: Arten bliver også kaldt for dværg-bøffel.

Tyrens horn bliver op mod 30cm, mens koens kan blive omkring 5cm kortere.

Anoa betyder bøffel på sproget der tales på den indonesiske ø Sulawesi.

Anoaen er truet fordi dens levesteder forsvinder og på grund af jagt. Den jages bl.a. på grund af dens kød, som spises af mænd på Sulawesi, som tror det giver dem overnaturlige kræfter.

Status Liste: Truet


 

Visayas Mankegris  

Art: Sus cebifrons

Udbredelse: Visayas øgruppen i Filippinerne 

Unger og reproduktion: Drægtig i 118 dage, og får modsat mange andre svin kun et lille kuld på 1-4 unger ad gangen.

Andet: Dette svin er det sjældneste af alle vilde svinearter. Der menes kun at være omkring 200 tilbage i naturen.

Visayas svinet har et karakteristisk udseende. Begge køn har en hvid stribe over trynen. Hannerne har vorter på siden af ansigtet, og gror i parringssæsonen en op til 23cm lang ’hanekam’ på toppen af hovedet, som bruges til at imponere hunnerne.

Da de ikke får specielt mange unger ad gangen, har hunnen kun 3 par brystvorter.

Status Liste: Kritisk Truet


 

 

Luwak  

Art: Paradoxurus hermaphroditus

Udbredelse: Det sydøstlige Asien

Unger og reproduktion: Efter en drægtighed på cirka 2 måneder, føder Luwaken 2-4 unger. Ungerne vil typisk blive født i et hult træ.

Andet: ’Kopi Luwak’ er navnet på en dyr kaffe, som produceres af kaffebønner, som har været igennem fordøjelsessystemet på en luwak. Kaffen er altså produceret på Luwak lort.

Både hanner og hunner har en duftkirtel under halen, som af udseende ligner testikler. Med den kraftige lugt fra denne kirtel, kan de skræmme fjender væk, markere deres territorium og genkende artsfæller.

Status Liste: Ikke truet