Visayan warty gris er flyttet ind i deres helt nye indhegning i Skærup Zoo.

Ved første øjekast ligner de måske lidt en kedelig grå/brun gris, fortæller Karina Schou.  Men de er utrolig legesyge og det er sjovt at se, hvordan de vender jorden med trynen og undersøger alt i indhegningen.

Hunnen er noget minde end hannen.  Når det er parringstid får hannen en rigtig flot manke, fra hovedet og ned til midt på ryggen.

Disse grise er den del af et større avlsprogram der skal være med til at sikre deres overlevelse.

I dag lever de Filippinske Vortesvin naturligt kun på to af øerne i Visayan Island i det centrale Filippinen, på øerne Negro og Panay.  Før boede de på mange andre øer med er udryddet fra 95% af deres tidligere levesteder.

PGA den voksende filippinske befolkning, bliver skovene fældet og grisende er tvunget til at rykke tættere på menneskene. Da de nu pludselig udgør en trussel for afgrøderne bliver de jaget og dette er med til at presse den lille bestand yderligere.

Avlssamarbejdet på tværs af verdens zoo skal sikre denne arts fremtid.

Der er blevet lavet reservater både på Panay og Negros og den filippinske naturstyrelse har sammen med San Diego Zoo lavet et program der skal informere den filippinske befolkning om vigtigheden af bevarelsen af denne art.

Derud over arbejdes der på at lave en bestand der kan sættes ud i naturen igen. I Europa startede det med 6 grise sendt her op af den filippinske naturstyrelse. Disse grise er nu blevet til 60 hvoraf de to altså nu bor hos os.

 

De to grise vi har fået går lige nu i hver deres anlæg for lige at lære hinanden at kende, ved at snuse til hinanden. Det er meningen at de skal sættes sammen i næste uge, fortæller Karina Schou. Det er altid spændende.  Vores han er endnu ikke oppe i fuldstørrelse, så han er lige nu mindre end hunnen der er 2 år ældre. Det kan godt være en fordel når vi skal lukke dem sammen, at han ikke umiddelbart kan tryne hende.